Cykelväg

Mailade ju till Alingsås kommun angående en cykelväg. Mitt mail vidarebefodrades hit och dit, men nu har jag iaf fått ett svar. Så för er som är intresserade och orkar läsa, så var detta svaret jag fick:

 
Tack för ditt mail.
Jag skall försöka reda ut begreppen vad som gäller angående cykelvägarna i Bjärke. Grundförutsättningen är att väghållaren, vilket när det gäller riksväg 42 är Trafikverket (tidigare Vägverket), har ansvar för trafiksäkerheten och följaktligen är den som när så anses erforderligt bygger och bekostar gång och cykelvägar. I Bjärke har man under många år arbetat för byggandet av GC-vägar utefter riksväg 42 och väg 190 beroende på den farliga trafiksituationen för de oskyddade trafikanterna. Dessa har fått "samsas" med bilarna på en trång riksväg och framför allt med en betydande inslag av tung trafik som dessutom ofta framföres i ganska höga hastigheter. Ett parti som ansågs extra riskabelt var passagen över Mellbyån där gående och cyklande fick "trängas" med den genomgående trafiken. Eftersom inga åtgärder, trots ständiga påpekanden, vidtogs från dåvarande Vägverkets sida så beslutade kommunen att finansiera en utbyggnad av en ny GC-väg till Torpkrysset inkluderande en bro över Mellbyån. Denna invigdes hösten 2009. I samband med detta framfördes önskemål om en fortsättning av denna GC-väg till Mörlanda och en intresseförening bildades. En sådan förening bildades även i Stora Mellby där man ivrade för att en Gång och cykelbana skulle byggas utefter väg 190 mellan Stora Mellby och Sollebrunn. Vägverket, som enligt vad som tidigare nämnts i egenskap av väghållare är de som skulle finansierra en utbyggnad, hade inte medel till detta ej heller kommunen. Intresseförenigarna tog då fram en kostnadskalkyl på ett genomförande med stora frivillga insatser från deras sida och undrade om kommunen kunde bidraga med medel till material och vissa andra kostnader för åtgärder som  inte kunde utföras "ideellt". Kommunen beslutade då att anslå 2 miljoner i 2010 års budget som ett bidrag till dessa föreningar under förutsättning att de genomförde projekten. Dessutom sökte kommunen och erhöll ett stadsbidrag för GC-vägen vägen mellan Torp och Mörlanda på 650 000:-

Trafikverket beslutade också att bygga och finansiera en så kallad ISA-anläggning, det vill säga ett automatiskt varningssystem för korsande trafik, på Gång och cykelbanan mellan Stora Mellby och Sollebrunn.
När dessa pusselbitar hade fallit på plats så kunde dessa projekt genomföras vilket innebär att dessa GC-vägar kan invigas i höst.
Så det jag kan råda dig till det är att ni samlar er i någon form av gruppering  och skriver till Trafikverket och kommunen  och ser om det kan finnas möjlighet att få bidrag till en utbyggnad. Detta tror jag är enda möjligheten att få till stånd ett projekt eftersom Trafikverket inte har medel att bygga GC-vägar överallt där behov uppstår och jag tror inte att just den sträckan utefter riksväg 42 är högt prioriterad i deras planer. Dessa bygger ju mycket  på frekvensen cyklande och gående i förhållande till risken och även om det är farligt när någon tvingas gå utefter vägen så sker det inte tillräckligt ofta för att Trafikverket skall prioritera det. Däremot lösningen med ideella krafter är intressant eftersom den innebär en ganska stor insats till en relativt liten kostnad för skattebetalarna.
   

Med Vänliga Hälsningar
Åke Aronsson
Gatuchef
Alingsås kommun
Tekniska kontoret

Kommentarer
Postat av: Sanna

hmm.. ja det låter som att ni får ligga i en hel del för att få en cykelväg. Den vägen är ju tungt traffikerad med lastbilar, bussar och vanlig biltrafik -så att det INTE skulle vara någon "risk eller fara" i att färdas som gång- eller cykeltrafikant, tycker jag låter befängt! Visst har väl folk överlevt i alla år på den vägen (kanske?) -Men det blir inte mindre trafik år efter år utan tvärt om. Nu när Parkliden öppnat igen borde det ju vara en hel del vingliga cyklister på den vägen DESSUTOM! Kanske ni skulle få med parklidens ägare till att starta någon slags intresseförening?

Kommunen har aldrig visat intresse och varit generös när det gäller invånarnas önskemål- så länge det inte HÄNDER NÅGOT! Skulle det ske olyckor längs med vägsträckan så skulle de lätt skjuta till pengar och slå sig för bröstet "Det gjorde vi bra! Vi tar hand om våra invånare och vill få fler att flytta hit".. De skulle inte lyssna till folkets rungande "Vad var det vi sa!!!!!!"..

Tänk att det alltid ska behöva hända olyckor innan kommunpolitikerna "tänker på folkets bästa"..

Tråkigt!

Men det är ju bra om ni är fler brinnande själar i grannskapet som går ihop och startar en förening!!

Lycka till!!

..Pappa var föresten ute å jobbade på cykelvägen till mellby i lördags =)

2010-08-19 @ 16:35:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0