1:a advent! Graviditets v.31+1

Har skaffat mig en räkna-ner-kalender tills det bräknade förlossningsdatumet! Den ser ni ovanför min profilbild i menyn här till höger!

I fredags när jag jobbade bestämde jag mig för att ta en semesterdag på lördagen (skulle jobba 06:45-13:30), för då skulle jag bli ledig hela helgen. På lördagen ringde de från jobbet, då var det kris med att att få in folk på söndag (idag), så jag fick jobbat i helgen iaf. Men det gör mig inget, jobbade bara från 07:00-12:00. Det blir bra med lite extra pengar! :)

Idag har Tobbe och jag bjudit på adventsfika här hemma. Hembakade snoddas, hembakade havreflarn och hembakad banankaka :) Mamma, pappa, syrran och hennes sambo var här och vi hade trevligt, som vanligt! :)



Så här blev det på verandan med belysningen:
 

Magen idag:
 
 

Vecka 31:

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.


Öronen är nästan helt färdigutveckalde, både de yttre och inre delarna och bebisen kan höra din röst som den kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett .
Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du:

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.



Hoppas ni haft en bra helg allihop!


Lite pyssel!

Har varit i stan idag med Camilla! Självklart blev det en thaibuffè :) Den var lika god som den brukar!
Lite shopping blev det ju så klart också :) Köpte lite bebiskläder, julgardiner, ljusslingor, kakeldekor och EN julklapp!
Har hållt på hela kvällen med att stryka och sätta upp gardiner, adventstjärnor och ljusstakar. Skaffade mig lite tallris också som jag satte ljusslingan i.

Annars är allt lugnt här. Imorgon är det helg... IGEN! Tycker veckorna går så hemskt fort!
Det blåser storm här ikväll, känns som hela huset ska flyga iväg...

Här kommer iaf lite bilder på det jag köpt + lite annat:

Ett par strumpor till bebisen.






Var tvungen att ta med den här bilden också! Fick den av mamma o pappa
i födelsedagspresent. Tycker den är så söt!


  
Tallriset med dekoration. Inte så bra bild tyvärr men...


Vardagsrummet!


Köket!


Gäst/data rummet!

Första föräldraträffen!

Har varit på första föräldraträffen idag. Det var jätte skoj och träffa de andra paren som var där, men annars kände både jag och Tobbe att det inte var något för oss. Det mesta hon pratade om hade man hört förrut eller läst om och den mesta informationen var ju riktad till mammorna. Så som det känns nu så kommer vi nog inte gå någon mer gång... Jag kanske går dit EN gång till. Kanske!

Vad har hänt annars idag? Jag har jobbat 07.30-12.00, lagom lång arbetsdag ;)
Det har snöat i stort sett hela dagen, så nu är det vitt ute :) Hoppas det får vara kvar tills första advent!

När jag kom hem från jobbet, så hade Tobbe satt upp ljusslingan på verandan. Den lyste så fint nu när vi kom hem, men vi släckte den igen. Nu får den inte lysa förrens på sön. Kanske lördag. Kanske fredag :) Det kommer iaf upp lite bilder till helgen på hur fint den lyser.

Var hemma hos mamma o pappa en snabb sväng efter föräldraträffen. Tobbe lämnade ett par jeans som mamma ska sy upp och så fick vi massor av påsar med lussekatter (självklart med saffran) som mamma hade stått och bakat. MMmmm GOTT! Så det ska vi kalasa på ikväll. Lussekatter och varm chokladmjölk!

 

Ha en skön kväll allihop!

Imorgon är det måndag igen...


Helgen! Graviditets v.30+1

Ibland tänker jag inte längre än näsan räcker! I fredags började jag 06.45, då fick vi ett larm om en man som hade ramlat hemma hos sig. Jag och en tjej till tog larmnyckeln och cyklade ut. När vi kommer dit så öppnar frun och visar oss in till deras sovrum där mannen ligger på golvet. Sovrummet var väldigt litet och trångt, dessutom hade de vridit upp elementen till max så det var hur varmt som helst! Mannen ifråga var väldigt stor och han berättade att han vägde 115 kg!!! Jag tänkte i mitt stilla sinne att det här kommer aldrig at gå! Eftersom det var så trångt gick det inte att få någon bra lyftställning, men vi fixade det! Men hädanefter tänker jag inte åka ut på  några fler larm..

I fredags kväll mös vi här hemma med räkor och rökt makrill. Det var gott!
 

Vi började plöja igenom avsnitten av Mäklarna också. Den serien är ju helt suverän!


I lördags åkte vi till Överby. Tobbe shoppade loss, men jag var mest med som smakråd :)
Gick in en sväng på Rusta och köpte ljusslingor som ska upp på verandan till 1:a advent nästa helg. Det kommer bli SÅ fint!

På kvällen var det ju absolut ingenting på tv:n som vi ville se, så jag tog bilen till syrran och lånade Sällskapsresan- boxen. Vi kollade på de 2 första filmerna, de andra är inte alls lika bra...




Idag blir en slappardag, ska bli skönt! Är det några som e bra på att slappa så är det våra katter:




Magen idag:


Vecka 30

Du:
Många kvinnor upplever nu att vrister och ben svullnar. För att motverka detta bör man dricka mycket vatten, helst kallt. Stödstrumpor som finns att köpa på Apoteket är också att rekommendera.

Bebisen:
Det börjar bli trångt i magen men än så länge kan bebisen slå kullerbyttor. Huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna nästan 6 cm långa. På pojkar har testiklarna oftast vandrat ner i ljumsken vid den här tiden. Slutligen kan barnet kontrollera sin kroppstemperatur. Barnet väger ca 1300 gram och är ungefär 37 cm långt.


Halkigt!

Gjorde världens vurpa imorses med cykeln när jag var ute och jobbade! Landade på sidan men fick hela cykeln över mig. Har skrubbsår på höger ben, ont i armen, mår illa och har lite ont i magen... Har det inte gått över imorgon så får jag ringa barnmorskan. Men bebisen sparkar för fullt där inne precis som vanligt så vi får hoppas att allt är bra!

En liten film..

Satt och kikade på en film som mamma och pappa filmade när de var och hämtade mig i Sri Lanka, men också sen när vi kom hem till sverige. Det är SÅ kul att ha en sån film, det tråkiga är bara att det inte är något ljud så jag har lagt till musik istället :)
Har suttit med ett program på nätet hela dagen och redigerat ihop små snuttar, det var inte det enklaste så jag är väldigt stolt över mig själv just nu att jag fixade det :)
Tack mamma o pappa för att ni har förevigat så många fina minnen!!!!

En längtan till sommaren...

Snart är det 1:a advent och sen kommer julafton. Klart man längtar dit eftersom det är en sån otroligt mysig högtid, men jag kan inte låta bli att längta lite till sommaren också när jag såg de här bilderna:

Dammen som min bror har gjort alldeles själv i deras trädgård!






MMmm, kräftkalas i Karlanda!!!!

Helgen! Graviditets v.29+1

Helgen har känts lite lång. Har jobbat fre, lör och söndag men nu är det gjort. Ska jobba imorgon också sen e jag ledig 2 dagar :)

I lördags var vi på bio i Alingsås med syrran och hennes sambo. Vi såg på James Bond, Quantum of Solace. Tyckte väl inte den var alltför bra men...
Förstår inte varför de måste ha så hög ljudvolym inne på biosalonger?!


Daniel Craig var iaf bra som James Bond. Lite smått snygg och manlig var han ju också :)



Det här är däremot en film som både jag och Tobbe väntar ivrigt på att få se!




Är förövrigt i vecka 29 nu och tänkte lägga in lite text från en sida här på nätet om vad som händer i magen just nu:


Barnet:

I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.

Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.
Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.


Din bebis kan känna av hur du mår, tex om du är stressad. Det kan därför vara bra att varva ner om du har det stressigt runt dig. Träna gärna avslappning varje dag och lyssna på din kropps signaler.


Pappa:

Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.


En favorit till!!!

MÅSTE ju bara lägga in ett par klipp från en annan av mina favoriter! Han kanske uppfattas som värsta rötägget av många, det kanske han är också vad vet jag. Vad jag däremot VET är att han för mig är väldigt underhållande att titta på, särskilt när han lagar mat :)

Fullt upp!

Igår var en väldigt produktiv dag här! Jag var ledig och kände att jag hade både ork och lust att göra en massa grejer, så då var det bäst att passa på :)
Jag tvättade, hängde upp tvätt, bakade två brödlimpor, bakade en kanelkaka och sen tänkte jag överraska Tobbe med riktig husmanskost när han kom hem, så jag gjorde hemmagjorda köttbullar, sås, potatis och kokta morötter. Till efterrätt blev det Tobbes favorit: ris alà malta med apelsinbitar i. Det var uppskattat! :)

Idag ska jag städa och vid 12-tiden kommer Camilla hit på lite glögg och pepparkakor, ska bli trevligt. Då kan vi sitta här och vara gravida tillsammans :)
Det är jätte skoj att ha en kompis som är gravid samtidigt och det skiljer bara några veckor emellan oss, så våra bebisar kommer tätt :)

Igår var det den här låten som gick varm i lägenheten, det blir samma idag igen! Jag älskar den låten och bebisen i magen dansar glatt till den också :)

Barnmorskebesök!

Idag har jag varit hos barnmorskan. Blodtrycket var bra, blodsockret var bra.
Mäter idag 27 cm över magen förra gången var det 24 så den växer som den ska och jag följer kurvan som jag ska :)

   
Magen idag                                                                                                                                   Bild från ett tidigare inlägg.

Växt har den gjort!


Bebisens hjärtljud låg på 142 idag också, samma som förra gången.

Igår kväll innan vi skulle sova, så låg Tobbe och läste och jag löste korsord. Då började det härja ordentligt i magen! Vi låg och kikade på den båda två och såg hur bebisen rörde på sig. Har aldrig sett något liknande! Jösses vad den härjade runt, magen buktade ut åt alla håll :) Häftigt!
Den här bebisen är full av liv och verkar inte alls gilla att sova och det värsta h*n vet är när jag sitter stilla, då blir det protester :) H*n brukar lugna ner sig något när Tobbe lägger handen på magen, han kanske har en lugnande effekt? :)

Farsdag firande m.m. Graviditets v.28+2 dagar

Igår firade vi fars dag hemma hos mamma och pappa. Mamma hade dukat upp med bullar och kakor i massor och dessutom hade hon gjort en SUPERGOD tårta! Åh herregud vad god den var!!!! :)
 

 
Idag har vi varit på utbildningens hus i Alingsås på föräldrainformation om föräldrapenningen. Fick en massa bra info, nu ska man bara komma ihåg allt också! Det var ju hur mycket som helst som man skulle hålla reda på!
Innan vi åkte dit så käkade vi buffè på Aling-Thai (min favorit), det var mumma!!! :)

På vägen hem från Alingsås körde jag. När vi var nästan i gräfsnäs vad händer då??? Jo, tre STORA vildsvin traskar över vägen! Som tur var körde jag inte i 90 för då hade vi nog smällt, dessutom hann jag veja undan så jag kom på andra sidan vägen. Som tur var fick vi inte möte! Men det var nog bara några decimeter ifrån att vi hade smällt med det vildsvinet som gick sist. Fick lite ont i magen efter det och det skulle vara hur gott som helst med ett glas vin just nu för att lugna nerverna, men jag får nöja mig med julmust :)
Hur kul på en skala hade det varit om vi hade krockat? Tobbes bil som är nylagad dessutom...

Det är en sak och se dem på bild, men i verkligheten är de fruktansvärt stora!

Graviditets v.28

Nu börjar jag bli nervös!!! Det är bara 12 veckor kvar!!! 12 veckor!!! Dagarna går ju så snabbt nu så det är skrämmande. Det är redan en vecka sedan Lena & Jan var här, det känns som att det bara var ett par dagar...

VARFÖR måste jag måla upp värsta skräckscenariot vad gäller förlossningen?
VARFÖR måste jag kolla på filmklipp som "Till minne av...." som handlar om föräldrar som förlorat sina barn bara dagar efter förlossningen, ibland bara timmar?

Jag blir så nervös ibland så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Särskilt på kvällarna när man ska försöka sova och man har tid för alla de där tankarna.
Jag måste verkligen skärpa till mig!

Missuppfatta mig inte nu, jag längtar mer än någonting annat tills bebisen kommer, men tiden som är nu när det bara är Tobbe och jag, den kommer aldrig komma tillbaka mer. Det känns konstigt. Eftersom tiden går så fort nu, så hinner man  inte riktigt med att njuta av det som är kvar när det bara är han och jag.
Den här julen kommer vi fira på varsitt håll. Han med sin familj och jag med min.
Nästa år är vi en egen liten familj :)

Bara 12 veckor kvar...


Information och PPD-prov! Graviditets v.27

Ja, tiden går fort! Är redan i v.27 nu och allt känns hur bra som helst! :)

Igår var vi inne på NÄL på information om förlossning och BB, det var väldigt intressant!


Fick lära sig många bra saker bl.a. att de har stora badkar som man kan få bada i för avslappnings skull i början av förlossningen. Tror ni jag kommer lägga mig där??? ABSOLUT!



Efter informationen åkte vi in till stan och käkade på Indisk restaurang, (India palace). Kan varmt rekommenderas! Super god mat!




På kvällen när vi kom hem så drack vi årets första julmust och det var GOTT GOTTI GOTT GOTT!!!! :)





Idag ska jag till Vårdcentralen klockan 14:00 för att ta ett PPD-prov. Provet går ut på att man injicerar ett reaktionsämne som ger utslag efter några dagar om man utsatts för tbc.
Uppdaterar senare hur det gick.

En mycket trevlig helg!

I fredags kom din pappa hem med en stor pumpa som vi gjorde en lykta av:


I lördags kom din farmor och farfar på besök! Vi tog en sväng in till Alingsås och kikade runt lite. Skulle hitta ett café och fika på, men det var fullt överallt. Tillslut hittade vi ett på Kungsgatan där vi åt supergoda focaccia med fetaoströra och kyckling! Supergott!

På kvällen bjöd vi dem på stek i lergryta, ,sås, potatis och en massa annat!




Till efterrätt blev det citronfromage
Tog ingen bild på våran fromage så jag snodde en från nätet :)



På söndagen fick vi ett infall att möblera om en aning.... :) Tur var det att vi hade din farmor och farfar här för OJ vad de var hjälpsamma! Farmor Lena putsade fönstrena för fullt!

    

Vi flyttade dubbelsängen till gästrummet/datarummet
Det var lite rörigt ett tag..

 

Förebilder:
   

Efterbilder:
   

Men till slut blev allt bra och vi är väldigt nöjda med resultatet!!!
Tack så JÄTTE MYCKET Lena o Jan för all hjälp!!!!! Ni är guld värda!
Bamsekram till er!

RSS 2.0